W urnie 4 białe kule i 8 czarnych.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

W urnie 4 białe kule i 8 czarnych.

Post autor: Januszgolenia »

W urnie umieszczono 4 kule białe i 8 czarnych. Losujemy jedna kulę. Jeżeli będzie biała, to wrzucamy ją z powrotem do urny i dorzucamy do niej jeszcze do niej dwie kule białe. Jeżeli będzie czarna, to zatrzymujemy ją i dorzucamy dwie zielone kule do urny. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że obie z wylosowanych za drugim razem kul są białe.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3504
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: W urnie 4 białe kule i 8 czarnych.

Post autor: Jerry »

Treść zadania wygląda na niekompletną... Zgaduję, że "następnie losujemy dwie kule"

Z tw. o prawdopodobieństwie całkowitym, wobec zupełności układu hipotez, mamy

\(p(S)=\frac{4}{4+8}\cdot\frac{ {4+2 \choose 2} }{ {12+2 \choose 2} }+\frac{8}{4+8}\cdot\frac{ {4 \choose 2} }{ {12+2 \choose 2 } }=\cdots\)

Pozdrawiam
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: W urnie 4 białe kule i 8 czarnych.

Post autor: radagast »

Jerry się pomylił. Powinno być :
\(p(S)=\frac{4}{4+8}\cdot\frac{ {4+2 \choose 2} }{ {12+2 \choose 2} }+\frac{8}{4+8}\cdot\frac{ {4 \choose 2} }{ {11+2 \choose 2 } }=\cdots\)
( w drugim przypadku, wylosowaną, czarną kulę zatrzymujemy)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3504
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: W urnie 4 białe kule i 8 czarnych.

Post autor: Jerry »

Pełna zgoda, nie doczytałem ze zrozumieniem treści zadania...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ