Jeśli moglibyście,pomóżcie jeszcze z tym.
2) (4pkt.) Ze zbioru liczb (-2,-1,0,2,5,8) losujemy dwie różne liczby, a następnie tworzymy ich iloczyn. Oblicz prawdopodobieństwo, że :
a) iloczyn jest liczbą parzystą,
b) iloczyn jest liczbą nieujemną.
Pomożecie jeszcze z tym?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomożecie jeszcze z tym?
\(\overline{\overline{\Omega}}=6\cdot 5\\
\overline{\overline{A'}}=2\\
P(A)=1-\frac{2}{30}\\
\overline{\overline{B}}=18\\
P(B)=\frac{18}{30}\)
\overline{\overline{A'}}=2\\
P(A)=1-\frac{2}{30}\\
\overline{\overline{B}}=18\\
P(B)=\frac{18}{30}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Pomożecie jeszcze z tym?
Możesz mi powiedzieć dlaczego 1-2/30?
Nauczycielka napisała 28/30 w przykładzie a
Nauczycielka napisała 28/30 w przykładzie a
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomożecie jeszcze z tym?
przecież mi tak wyszło - skorzystałam z prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego
\(1-\frac{2}{30}=\frac{28}{30}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę