Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
detal26
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 05 gru 2019, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: detal26 »

Proszę,pomóżcie.

W klasie 4A jest 10 dziewcząt i 15 chłopców, a w 4C jest 20
dziewcząt i 4 chłopców. Wybieramy losowo po jednej osobie z klasy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy chłopaka i dziewczynę?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

detal26 pisze: 05 gru 2019, 09:41 Proszę,pomóżcie.

W klasie 4A jest 10 dziewcząt i 15 chłopców, a w 4C jest 20
dziewcząt i 4 chłopców. Wybieramy losowo po jednej osobie z klasy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy chłopaka i dziewczynę?
\(\overline{\overline{\Omega}}=25\cdot 24\\
\overline{\overline{A}}=10\cdot 4+15\cdot 20\\
P(A)=\frac{10\cdot 4+15\cdot 20}{25\cdot 24}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
detal26
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 05 gru 2019, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: detal26 »

Dzieeeekuję
ODPOWIEDZ