Figury na szachownicy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hannah01
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 26 lis 2019, 19:35
Podziękowania: 4 razy

Figury na szachownicy

Post autor: Hannah01 »

Na ile sposobów możemy rozstawić na szachownicy zestaw 32 standardowych figur? Nie musi być to zgodnie z zasadami gry.

Myślę, że trzeba rozwiązać to tak: wśród 64 miejsc na szachownicy wybieramy 32 miejsca, ale musimy uwzględnić to, że osiem pionków białych jest nierozróżnialnych, dwie wieże białe są nierozróżnialne, dwóch gońców białych jest nierozróżnialnych i dwóch skoczków białych jest nierozróżnialnych - to samo z czarnymi, czyli

\( {64 \choose 32}\cdot\frac{1}{8!^2 \cdot 2!^2 \cdot 2!^2 \cdot 2!^2}. \)

Czy mój sposób jest poprawny?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Figury na szachownicy

Post autor: kerajs »

Prawie poprawny.

Powinno być:

\( {64 \choose 32}\cdot\frac{32!}{8!^2 \cdot 2!^2 \cdot 2!^2 \cdot 2!^2}. \)
ODPOWIEDZ