Na ile sposobów uczeń może rozwiązać zadania na sprawdzianie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hannah01
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 26 lis 2019, 19:35
Podziękowania: 4 razy

Na ile sposobów uczeń może rozwiązać zadania na sprawdzianie

Post autor: Hannah01 »

Proszę bardzo o odpowiedź, czy dobrze rozwiązałem to zadanie.

Na sprawdzianie uczeń ma do zrobienia 10 zadań, z których musi rozwiązać 7. Na ile sposobów może wybrać zadania do rozwiązania, jeśli
a) musi rozwiązań pierwsze oraz drugie zadanie,
b) musi rozwiązać co najmniej cztery z pięciu pierwszych zadań?

Ad.a)
Wybieram z ośmiu pozostałych zadań pięć.

{8 \choose 5}

Ad. b)

Wybieram z pięciu pierwszych cztery i z pięciu kolejnych trzy lub z pięciu pierwszych rozwiązuje wszystkie i z pięciu pozostałych dwa.

{5 \choose 4} \cdot {5 \choose 3} + {5 \choose 5} \cdot {5 \choose 2}
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Na ile sposobów uczeń może rozwiązać zadania na sprawdzianie

Post autor: Galen »

Zad.a) Też tak rozumiem.
Zad.b)
Wybieram 4 spośród pięciu początkowych i następnie spośród nierozwiązanych sześciu dobieram 3 zadania.
\( { 5\choose 4}\cdot {6 \choose 3}=...\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Na ile sposobów uczeń może rozwiązać zadania na sprawdzianie

Post autor: kerajs »

Hannah01 pisze: 26 lis 2019, 19:48 Ad. b)

Wybieram z pięciu pierwszych cztery i z pięciu kolejnych trzy lub z pięciu pierwszych rozwiązuje wszystkie i z pięciu pozostałych dwa.

\({5 \choose 4} \cdot {5 \choose 3} + {5 \choose 5} \cdot {5 \choose 2}\)
Ta odpowiedź jest poprawna, ale poniższa:
Galen pisze: 26 lis 2019, 22:10 Zad.b)
Wybieram 4 spośród pięciu początkowych i następnie spośród nierozwiązanych sześciu dobieram 3 zadania.
\( { 5\choose 4}\cdot {6 \choose 3}=...\)
niestety jet błędna.
ODPOWIEDZ