Witam.
Mam problem bo nie moge rozwiazac tego.
Jaka jest szansa na wylosowanie 9 z 10 liczb jesli szansa na wylosowanie kazdej wynosi przykladowo 75% czyli 3/4.
Przykladowo jaka jest szansa na wylosowanie 9x na 10 z talii kart trefla jesli jest ich 12sztuk w talii na 48kart.
Jesli jest na to jakis wzor to bym bardzo prosil abym wiedzial jak to rozwiazac.
A i jakby byl tez na te same tylko zeby wyliczyc zeby wylosowac 9 lub 10x na 10 to tez bylbym wdzieczny.
Jak obliczyc prawdopodobienstwo z tego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Jak obliczyc prawdopodobienstwo z tego
Wygugluj schemat Bernoulliego, w której klasie jesteś ?
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... ie#p305514
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... ie#p305514
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Jak obliczyc prawdopodobienstwo z tego
Ja juz po szkole tylko chcialem cos obliczyc ale niewiem jak. Poczytam o tym schemacie. Jakby ktos nadal mogl podac jakis wzor na to lub podac odpowiedz chociaz to bylbym wdzieczny bo niewiem czy ogarne z tym schematem.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Jak obliczyc prawdopodobienstwo z tego
Jeśli dobrze rozumiem pytanie , to chodzi o wzór na prawdopodobieństwo k sukcesów w schemacie n prób Bernoulliego czyli \( {n \choose k} p^k \cdot (1-p)^{n-k}\)
W Twoim , konkretnym przypadku: \( {10 \choose 9} 0,75^9 \cdot 0,25^{1}\approx 0,19\)
W Twoim , konkretnym przypadku: \( {10 \choose 9} 0,75^9 \cdot 0,25^{1}\approx 0,19\)