Pomocy Estymatory Rachunek prawdopodobienstwa,statystka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
edek123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 maja 2019, 20:36

Pomocy Estymatory Rachunek prawdopodobienstwa,statystka

Post autor: edek123 »

niech X_1 X_2 X_3 będą niezaleznymi zmiennymi losowymi o jednakowym rozkladzie z nieznana wartoscia oczekina m i skonczona wariancja sigma^2. udowodnic ze ponizsze trzy statystki
\(T_1=\frac{1}{6}X_1+\frac{1}{6}X_2+\frac{2}{3}X_3, T_2=\frac{1}{5}X_1+\frac{2}{5}X_2+\frac{1}{5}X_3, T_3=\frac{1}{3}X_1+\frac{1}{3}X_2+\frac{1}{3}X_3\)
sa nieobciazonymi estymatorami parametru m.Który z nich jest najlepszy?
Pomoze ktos nie wiem jak do tego sie zabrac
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Czy w statystyce \(T_2\) nie powinno być \(\frac{3}{5}X_2\)?
ODPOWIEDZ