Hej,
Bardzo bym prosil o pomoc przy tym zadaniu, rozpisanie po kroku jak to ogarnąć
Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami czworościennymi ze ścianami ponumerowanymi 1,2,3,4. Wynikiem rzutu jest nr ścianki na którą kostka upadła. Niehc A oznacza różnicę miedzy wynikami na poszczególnych kostkach. Znajdz rozkład zmiennej losowej A i jej wartość oczekiwaną
Kostki symetryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Kostki symetryczne
\(|\Omega| = 4^2 = 16\\
P(A = -3) = \frac{1}{16}\\
P(A = -2) = \frac{2}{16} = \frac{1}{8}\\
P(A = -1) = \frac{3}{16}\\
P(A = 0) = \frac{4}{16} = \frac{1}{4}
P(A = 1) = \frac{3}{16}\\
P(A = 2) = \frac{2}{16} = \frac{1}{8}\\
P(A = 3) = \frac{1}{16}\\
E(A) = \sum_{n=-3}^{3}P(A = n)\cdot n = 0\)
P(A = -3) = \frac{1}{16}\\
P(A = -2) = \frac{2}{16} = \frac{1}{8}\\
P(A = -1) = \frac{3}{16}\\
P(A = 0) = \frac{4}{16} = \frac{1}{4}
P(A = 1) = \frac{3}{16}\\
P(A = 2) = \frac{2}{16} = \frac{1}{8}\\
P(A = 3) = \frac{1}{16}\\
E(A) = \sum_{n=-3}^{3}P(A = n)\cdot n = 0\)