Prawdopodobieństwo całkowite.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo całkowite.

Post autor: MiedzianyDawid »

W pierwszej urnie są 4 białe i 3 czarne kule, a w drugiej 5 białych i 3 czarne. Z drugiej urny przekładamy dwie kule do pierwszej urny, a następnie z urny pierwszej losujemy jedną kulę.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowanie kuli czarnej.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo całkowite.

Post autor: eresh »

MiedzianyDawid pisze:W pierwszej urnie są 4 białe i 3 czarne kule, a w drugiej 5 białych i 3 czarne. Z drugiej urny przekładamy dwie kule do pierwszej urny, a następnie z urny pierwszej losujemy jedną kulę.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowanie kuli czarnej.

\(A\) - czarna kula z urny I
\(H_1\) - z urny II przełożono 2 kule czarne
\(H_2\) - z urny II przełożono 2 kule białe
\(H_3\) - z urny II przełożono jedną białą i jedną czarną

\(P(H_1)=\frac{{3\choose 2}}{{8\choose 2}}\\
P(H_2)=\frac{{5\choose 2}}{{8\choose 2}}\\
P(H_3)=\frac{5\cdot 3}{{8\choose 2}}\\\)

\(P(A|H_1)=\frac{6}{9}\\
P(A|H_2)=\frac{3}{9}\\
P(A|H_3)=\frac{4}{9}\\
P(A)=P(A|H_1)\cdot P(H_1)+P(A|H_2)\cdot P(H_2)+P(A|H_3)\cdot P(H_3)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ