Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
lisekssj
- Witam na forum

- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2019, 13:29
- Podziękowania: 1 raz
Post
autor: lisekssj » 15 kwie 2019, 13:37
Cześć,
Mam zadanko do weryfikacji, ponieważ od dość dawna nie mam czynnej styczności z matmą.
Otóż mam: 12 zdrapek gdzie w każdej jest 1% szans na wygraną, Jaka jest szansa, że co najmniej raz trafię wygraną podczas 12 prób?
Szukałem kilku wzorów w necie i tak to rozwiązałem:
A = 100^12 -> cały zbiór
B =(100-1)^12 -> cały zbiór oprócz "wygranej"
(A-B)/A -> 11,36% szans na co najmniej 1 nagrodę podczas zdrapania 12 zdrapek
Czy moje wyliczenia są ok?
-
eresh
- Guru

- Posty: 15000
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 8893 razy
- Płeć:
Post
autor: eresh » 15 kwie 2019, 13:46
są ok
\(P(A)=1-(\frac{99}{100})^{12}\\
P(A)\approx 11,36\%\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
lisekssj
- Witam na forum

- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2019, 13:29
- Podziękowania: 1 raz
Post
autor: lisekssj » 15 kwie 2019, 14:04
o właśnie liczyłem trochę na to, że ktoś poda ten wzór bo ja znalazłem jakieś niekompletne i nie byłem pewien
Dziękuję za wzór i potwierdzenie poprawności.
Miłego dnia eresh
Pozdrawiam,