7 cyfr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hehebela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 mar 2019, 20:18
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

7 cyfr

Post autor: hehebela »

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że losowo wybrana liczba siedmiocyfrowa czytana od końca daje tę samą liczbę (tzw. liczba palindromiczną).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(| \Omega |=9 \cdot 10^6\\
|A|=9 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1\\
P= \frac{1}{1000}\)
ODPOWIEDZ