Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madridista2700
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 sty 2019, 17:36

Prawdopodobieństwo

Post autor: madridista2700 »

10 osób siada w kinie w jednym rzędzie mieszczącym 10 miejsc. Oblicz
prawdopodobieństwo, że usiedli tak, że Asia siedzi na miejscu z brzegu, a między Czarkiem a
Asią siedzi przynajmniej Basia. Zakoduj pierwsze trzy miejsca po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego otrzymanego wyniku
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \frac{2 \cdot { 9\choose 2} \cdot 7! }{10!}= \frac{1}{10}\)
Asia wybiera brzeg rzędu na 2 sposoby.
Dla Czarka i Basi wybiera się dwa miejsca z 9 dostępnych. Basia siada na bliższym Asi.
Pozostałe 7 osób siada na 7! sposobów na dostępnych 7 miejscach.
ODPOWIEDZ