Prawodpodobienstwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dawid44w
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2019, 19:34
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Prawodpodobienstwo

Post autor: Dawid44w »

Wiadomo, ze 6% wszystkich mężczyzn i 0,75% wszystkich kobiet to daltonisci. Spośród grupy 80 mężczyzn i 800 kobiet wybrano losowo jedną osobe. Jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania daltonisty?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite: \(p= \frac{80}{880} \cdot \frac{6}{100} + \frac{800}{880} \cdot \frac{0,75}{100}= \frac{27}{2200}\)
ODPOWIEDZ