W urnie jest 6 kul

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dawid44w
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2019, 19:34
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

W urnie jest 6 kul

Post autor: Dawid44w »

W jednej urnie jest 6 kul białych i 3 kule czarne, a w drugiej unie są 4 kule białe i 7 kul czarnych. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadnie co najwyżej 5, to losujemy jedną kule z pierwszej urny, a w przeciwnym przypadku losujemy kulę z drugiej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy kule czarną?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Prawdopodobieństwo całkowite.
\(P(C)= \frac{5}{6} \cdot \frac{3}{9}+ \frac{2}{6} \cdot \frac{7}{11}=...\)

Dla "co najwyżej 5" przypadek przeciwny to "co najmniej 5".Stąd 2/6 jako prawdopodobieństwo dla 5 lub 6 z rzutu kostką...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ