Losowanie kul z urny.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Losowanie kul z urny.

Post autor: MiedzianyDawid »

Z urny,w której znajdują się 3 kule białe i 2 czarne,wybieramy losowo trzy kule,a następnie
rzucamy symetryczną sześcienną kostką do gry tyle razy,ile wylosowaliśmy białych kul.
Oblicz prawdopodobieństwo tego,że otrzymamy co najmniej raz sześć oczek na kostce.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P=P(1b)+P(2b)+P(3b)= \frac{ { 3\choose 1} { 2\choose 2} }{ {5 \choose 3} } \cdot \frac{1}{6} +
\frac{ { 3\choose 2} { 2\choose 2} }{ {5 \choose 3} } \cdot (1-(\frac{5}{6})^2) +\frac{ { 3\choose 3} }{ {5 \choose 3} } \cdot (1-(\frac{5}{6})^3)\)
ODPOWIEDZ