Zadania z prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ewelinax31
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 29 mar 2019, 20:56
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: Ewelinax31 »

Hej, bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach:
1) Ile wynosi prawdopodobieństwo otrzymania przez brydżystę (13 kart z 52): samych kart czerwonych, dwóch króli?

2) Z urny zawierającej 10 kul czerwonych, 5 zielonych i 5 niebieskich losujemy (ze zwracaniem) 4. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy kule tego samego koloru?

10^4 + 5^4 + 5^4/20^4 ?

3) Spośród 90 osób 80 nie zna rosyjskiego, 60 zna angielski, 8 zna oba języki. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba:
a) zna co najmniej jeden język,
b) zna angielski i nie zna rosyjskiego?

4) Grupa 8 przyjaciół (3 panie i 5 panów) wybrała się na wycieczkę w góry. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że do schroniska panowie dojdą pierwsi?

5! * 3!/8! = 120*6/40320 = 1/56 ?

5) W autobusie znajduje się 12 pasażerów, na ile sposobów mogą wysiąść na 5 przystankach? Zakładamy, że wszyscy wysiądą i nikt nie wsiądzie.

5^12 = 244140625 ?

6) Grupa 12 przyjaciół (6 pań i 6 panów) planuje wyjazd na majówkę koleją. Kupują bilety z rezerwacją w dwóch 6 osobowych przedziałach. Jakie są szanse, że w przedziale, obojętnie jakim, będą sami panowie?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. Kart czerwonych (kierów i kar) jest 26 więc wybieramy 13 tylko z połowy talii czyli \({26\choose 13}\), a wszystkich możliwości losowania 13 kart z 52 jest \({52\choose 13}\). Podziel jedno przez drugie.
Króle są tylko 4 więc pozostałe 11 kart losujemy z 52 - 4 = 48 oznacza to \({4\choose 2}{48\choose 11}\)możliwości itd.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

Ewelinax31 pisze:
2) Z urny zawierającej 10 kul czerwonych, 5 zielonych i 5 niebieskich losujemy (ze zwracaniem) 4. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy kule tego samego koloru?

10^4 + 5^4 + 5^4/20^4 ?


4) Grupa 8 przyjaciół (3 panie i 5 panów) wybrała się na wycieczkę w góry. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że do schroniska panowie dojdą pierwsi?

5! * 3!/8! = 120*6/40320 = 1/56 ?

5) W autobusie znajduje się 12 pasażerów, na ile sposobów mogą wysiąść na 5 przystankach? Zakładamy, że wszyscy wysiądą i nikt nie wsiądzie.

5^12 = 244140625 ?
!
2 tak
4 tak
5 tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

Ewelinax31 pisze: 3) Spośród 90 osób 80 nie zna rosyjskiego, 60 zna angielski, 8 zna oba języki. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba:
a) zna co najmniej jeden język,
b) zna angielski i nie zna rosyjskiego?
8 osób zna oba języki
60-8=52 zna tylko angielski
10-8=2 zna tylko rosyjski
90-62=28 - nie zna żadnego języka

\(P(A)=1-P(A')\\
P(A)=1-\frac{28}{90}\)


\(P(B)=\frac{52}{90}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ewelinax31
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 29 mar 2019, 20:56
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: Ewelinax31 »

eresh pisze:
Ewelinax31 pisze: 3) Spośród 90 osób 80 nie zna rosyjskiego, 60 zna angielski, 8 zna oba języki. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba:
a) zna co najmniej jeden język,
b) zna angielski i nie zna rosyjskiego?
8 osób zna oba języki
60-8=52 zna tylko angielski
20-8=12 zna tylko rosyjski
90-72=18 - nie zna żadnego języka

\(P(A)=1-P(A')\\
P(A)=1-\frac{18}{90}\)


\(P(B)=\frac{52}{90}\)
A czy mogę spytać skąd wzięło się 20?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

Ewelinax31 pisze:
eresh pisze:
Ewelinax31 pisze: 3) Spośród 90 osób 80 nie zna rosyjskiego, 60 zna angielski, 8 zna oba języki. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba:
a) zna co najmniej jeden język,
b) zna angielski i nie zna rosyjskiego?
8 osób zna oba języki
60-8=52 zna tylko angielski
20-8=12 zna tylko rosyjski
90-72=18 - nie zna żadnego języka

\(P(A)=1-P(A')\\
P(A)=1-\frac{18}{90}\)


\(P(B)=\frac{52}{90}\)
A czy mogę spytać skąd wzięło się 20?
szczerze, to nie wiem :oops:
już poprawiam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ