Prawdopodobieństwo warunkowe.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: MiedzianyDawid »

Rzucamy dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami. Prawdopodobieństwo uzyskania dwóch szóstek, pod warunkiem otrzymania co najmniej jednej szóstki jest równe?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \frac{ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6} }{\frac{5}{6} \cdot \frac{1}{6}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6} +\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} }=...\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 1 szóstki=1- prawdopodobieństwo nie otrzymania żadnej szóstki.
\(|\Omega|=6^2=36\)
\(P(B)=1-\frac{25}{36}=\frac{11}{36}\)
\(A \cap B= \left\{ (6;6)\right\}\)
\(P(A/B)= \frac{P(A \cap B}{P(B)}= \frac{ \frac{1}{36} }{ \frac{11}{36} }= \frac{1}{11}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Dziękuję bardzo!!
Kacperek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 sty 2019, 20:11
Płeć:

Post autor: Kacperek »

oblicz prawdopodobienstwo warunkowe,ze w czterech rzutach koska do gry otrzymamy co najmniej jedna czworkę ,pod warunkiem,ze otrzymamy co najmniej jednej piatke.. :(
ODPOWIEDZ