Wykaż, że nie może się zdarzyć.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Wykaż, że nie może się zdarzyć.

Post autor: MiedzianyDawid »

Wiadomo, że A,B\(\subset \Omega\) i P(A')=0,6 i P(B')=0,2. Wówczas nie może się zdarzyć, że? Do wyboru mam odpowiedzi A.P(A|B)=0,5 B. P(A|B)=\(\frac{1}{3}\) C.P(A|B)=0,25 D.P(A|B)=0,2.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}=\frac{10}{8}P(A\cap B)=\frac{5}{4}P(A\cap B)\)

\(P(A\cup B)\geq 0\\
P(A)+P(B)-P(A\cap B)\geq 0\\
1,2-P(A\cap B)\geq 0\\
P(A\cap B)\geq 0,2\)


\(P(A\cap B)\leq P(A)\\
P(A\cap B)\leq 0,4\)


\(0,2\leq P(A\cap B)\leq 0,4\\
0,2\cdot \frac{5}{4}\leq P(A\cap B)\cdot \frac{5}{4}\cdot 0,4\cdot \frac{5}{4}\\
0,25\leq P(A\cap B)\leq 0,5\\
0,25\leq P(A| B)\leq 0,5\)


D.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Dziękuję bardzo!!
ODPOWIEDZ