Loteria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hehebela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 mar 2019, 20:18
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Loteria

Post autor: hehebela »

W loterii jest n losów, w tym k (k < n) wygrywających. Jeden los kupuje najpierw
osoba A, a później jeden los kupuje osoba B. Która z nich ma większe szanse nabycia losu
wygrywającego ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P(A)= \frac{k}{n}\\
P(B)=\frac{k}{n} \cdot \frac{k-1}{n-1}+\frac{n-k}{n} \cdot \frac{k}{n-1}= \frac{k^2-k+nk-k^2}{n(n-1)}= \frac{k}{n}\)
ODPOWIEDZ