oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby

Post autor: knzxo »

Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby 100-cyfrowej której suma cyfr wynosi 4.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(4=4+0+0+...+0=3+1+0+0+...+0=2+2+0+0+...+0=2+1+1+0+0+...+0=1+1+1+1+0+0+...+0\\
P= \frac{1+2 \cdot { 99\choose 1} +1 \cdot { 99\choose 1} +(1 \cdot { 99\choose 2}+1 \cdot { 99\choose 1} \cdot 2! )+1 \cdot { 99\choose 3}}{10^{100}-10^{99}}\)
ODPOWIEDZ