Czy można tak rozłożyć te kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Czy można tak rozłożyć te kule

Post autor: peresbmw »

Każdą z liczb 1,2,3, ..., 2018,2019 zapisano na oddzielnych kulach. Czy można
tak rozłożyć te kule w pudelkach, aby w każdym pudelku znalazły się 3 kule i aby
w każdym pudelku suma liczb napisanych na dwóch kulach byla równa liczbie
napisanej na trzeciej kuli? Odpowiedź uzasadnij.
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Czy można tak rozłożyć te kule

Post autor: Panko »

Takie skojarzenie ( zróbmy ciąg minimalizujący wartość zapisaną na trzeciej kuli)
\(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 ,...\)
\(1+2=3, 4+5=9,6+7=13,8+10=18,11+12=23,14+15=29,\)
\(3,9,13,18,23,29,33,...\) - i jest to ciąg opisany w https://oeis.org/A075326 , a tu jest wzór ogólny https://oeis.org/A075326/a075326_2.pdf
wtedy oszacowanie \(F_{673} >2019\)
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

niestety nie rozumiem rozwiązania mogę o wyjaśnienie?
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

Bardzo proszę o rozpisanie chciałbym to zrozumieć
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Re: Czy można tak rozłożyć te kule

Post autor: escher »

Jeszcze dziś to zadanie obowiązuje w lidze zadaniowej Zdolnych z Pomorza
https://zdolnizpomorza.pomorskie.eu/Art ... 0_sp-g.pdf
ale od jutra chętnie o tym zadaniu podyskutuję.
escher
ODPOWIEDZ