Cześć.
Potrzebuję pomocy w zadaniu podobnym do tego: http://matematyka.pisz.pl/forum/384808.html
Chodzi o wyliczenie p-wartości. Jak to zrobić? Ktoś tutaj jest w stanie wytłumaczyć?
Pozdrawiam
Wyliczanie p wartości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Obliczasz wartość statystyki jak zwykle: T=1,8.
W tablicach rozkładu normalnego znajdujesz wartość dystrybuanty \(\Phi(1,8)=0,96407\).
Obliczasz wartość P-testu \(1-0,96407=0,0353\).
Przy poziomie istotności 0,05, hipotezę należy odrzucić (0,05>0,0353).
Gdyby poziom istotności był np. 0,01, to nie byłoby podstaw do jej odrzucenia (0,0353>0,01)
W tablicach rozkładu normalnego znajdujesz wartość dystrybuanty \(\Phi(1,8)=0,96407\).
Obliczasz wartość P-testu \(1-0,96407=0,0353\).
Przy poziomie istotności 0,05, hipotezę należy odrzucić (0,05>0,0353).
Gdyby poziom istotności był np. 0,01, to nie byłoby podstaw do jej odrzucenia (0,0353>0,01)
Re: Wyliczanie p wartości
A jeżeli byśmy mieli ten test przeciwko hipotezie alternatywnej \(H_1:\mu \neq 10\)?
Wychodzi ta sama statystyka testowa. Ale porównujemy ją z kwantylem rzędu \(1-\alpha/2 = 2.064\)
T < t => nie odrzucamy hipotezy zerowej
Ale p - wartość jest 0.0353 czyli powinniśmy odrzucić.. Czy źle coś robię?
A jak jest z p-wartością dla \(chi^2\)
Wychodzi ta sama statystyka testowa. Ale porównujemy ją z kwantylem rzędu \(1-\alpha/2 = 2.064\)
T < t => nie odrzucamy hipotezy zerowej
Ale p - wartość jest 0.0353 czyli powinniśmy odrzucić.. Czy źle coś robię?
A jak jest z p-wartością dla \(chi^2\)