Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Monia0020
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 01 lip 2018, 17:17
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: Monia0020 »

Mamy 3 identyczne pudełka, w każdym 10 losów. W pierwszym są 3 losy pełne, w drugim 4 a w trzecim 7.
a) losujemy jedno pudełko i z niego 3 losy
b) z każdego pudełka po 1 losie
c) zsypujemy wszystkie losy do jednego pudełka i losujemy 3

Który ze sposobów daje największe prawdopodobieństwo wylosowania 3 pełnych losów?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a)
\(P(3p)= \frac{1}{3}( \frac{ { 3\choose 3} }{ { 10\choose 3} }+ \frac{ { 4\choose 3} }{ { 10\choose 3} } + \frac{ { 7\choose 3} }{ { 10\choose 3} })\)
b)
\(P(3p)= \frac{3}{10}\cdot \frac{4}{10} \cdot \frac{7}{10}\)
c)
\(P(3p)= \frac{ { 14\choose 3} }{ { 30\choose 3} }\)
ODPOWIEDZ