Wygrana na loteriii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Wygrana na loteriii
Na loterii znajdują się 4 losy z wygraną 50 zł i 8 losów pustych. Losujemy kolejno dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wygraliśmy co najmniej 50 zł.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
A - wygrana co najmniej 50 złJanuszgolenia pisze:Na loterii znajdują się 4 losy z wygraną 50 zł i 8 losów pustych. Losujemy kolejno dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wygraliśmy co najmniej 50 zł.
A' - wylosowanie samych pustych losów
losujemy kolejno, więc mamy do czynienia z 4-elementowymi wariacjami bez powtórzeń zbioru 12-elementowego
\(\overline{\overline{\Omega}}=12\cdot 11\\
\overline{\overline{A'}}=8\cdot 7\\
P(A)=1-\frac{8\cdot 7}{12\cdot 11}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Albo tak:
\(\Omega\)- zbiór dwuelementowych podzbiorów zbioru losów
\(\kre{ \kre{ \Omega } } = { 12\choose 2}\)
\(A'\)- zdarzenie, że nie wygraliśmy nic
\(\kre{ \kre{ A' } } = { 8\choose 2}\)
\(P(A')= \frac{{ 8\choose 2}}{{ 12\choose 2}}\)
\(P(A)= 1-\frac{{ 8\choose 2}}{{ 12\choose 2}}= \frac{76}{132}= \frac{19}{33}\)
\(\Omega\)- zbiór dwuelementowych podzbiorów zbioru losów
\(\kre{ \kre{ \Omega } } = { 12\choose 2}\)
\(A'\)- zdarzenie, że nie wygraliśmy nic
\(\kre{ \kre{ A' } } = { 8\choose 2}\)
\(P(A')= \frac{{ 8\choose 2}}{{ 12\choose 2}}\)
\(P(A)= 1-\frac{{ 8\choose 2}}{{ 12\choose 2}}= \frac{76}{132}= \frac{19}{33}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
jeśli losujemy kolejno to mamy do czynienia z ciągami (wariacjami), a nie z podzbiorami (kombinacjami)radagast pisze:Albo tak:
\(\Omega\) zbiór dwuelementowych podzbiorów zbioru losów
\(\kre{ \kre{ \Omega } } = { 12\choose 2}\)
\(A'\) zdarzenie że nie wygraliśmy nic
\(\kre{ \kre{ A' } } = { 8\choose 2}\)
\(P(A')= \frac{{ 8\choose 2}}{{ 12\choose 2}}\)
\(P(A)= 1-\frac{{ 8\choose 2}}{{ 12\choose 2}}= \frac{76}{132}= \frac{19}{33}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę