zadanie z prawdopodobieństwa. pomocy!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DariaDay
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 paź 2018, 10:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

zadanie z prawdopodobieństwa. pomocy!

Post autor: DariaDay »

Mam problem z jednym zadankiem

1. Na 10 jednakowych kartkach są napisane liczby 0, 1, 2, 3,...,9 na każdej kartce jedna liczba. Losujemy kolejno bez zwracania dwie kartki. Zapisane w kolejności losowania liczby tworzą parę uporządkowana (x, y), gdzie x jest pierwszą z wylosowanych liczb, a y drugą. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana para uporządkowana (x, y) spełnia warunek:
\(5-x \ge y > x(x-2)\)


obliczyłam, że moc \Omega = 45
ale nie mam pojęcia co dalej
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_563.jpg
ScreenHunter_563.jpg (27.87 KiB) Przejrzano 1084 razy
\(\kre{ \kre{ \Omega } } =10 \cdot 9=90\) zdarzenia elementarne to punkty kratowe w kwadracie z wyłączeniem przekątnej.
Zdarzenia sprzyjające , to zaznaczone kropki. Jest ich 11.
Zatem \(P(A)= \frac{11}{90}\)
DariaDay
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 paź 2018, 10:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: DariaDay »

dziękuję :)
ODPOWIEDZ