Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 50 wybieramy losowo dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowani
A) liczb parzystych
B) liczb nieparzystych
C) liczb których iloczyn jest podzielny przez 3
D) liczb których iloczyn kest podzielny przez 11
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\kre{ \kre{ \Omega } } = {50 \choose 2}=1225\)
a) \(\kre{ \kre{A} } = {25 \choose 2}=300, P(A)= \frac{300}{1225} = \frac{12}{49}\)
b) \(\kre{ \kre{B} } = {25 \choose 2}=300, P(A)= \frac{300}{1225} = \frac{12}{49}\)
c) jedna z wylosowanych musi dzielić się przez 3
\(\kre{ \kre{C'} } = {16 \choose 2} =120,\ \ P(C)=1-P(C')=1- \frac{120}{1225} =...\)
c) jedna z wylosowanych musi dzielić się przez 11
\(\kre{ \kre{D'} } = {4 \choose 2} =6,\ \ P(D)=1-P(D')=1- \frac{6}{1225} =...\)
a) \(\kre{ \kre{A} } = {25 \choose 2}=300, P(A)= \frac{300}{1225} = \frac{12}{49}\)
b) \(\kre{ \kre{B} } = {25 \choose 2}=300, P(A)= \frac{300}{1225} = \frac{12}{49}\)
c) jedna z wylosowanych musi dzielić się przez 3
\(\kre{ \kre{C'} } = {16 \choose 2} =120,\ \ P(C)=1-P(C')=1- \frac{120}{1225} =...\)
c) jedna z wylosowanych musi dzielić się przez 11
\(\kre{ \kre{D'} } = {4 \choose 2} =6,\ \ P(D)=1-P(D')=1- \frac{6}{1225} =...\)