2 statki powietrzne mogą lecieć trasą A,B i C. Żaden samolot nie wraca, a zarobek jest
jednorazowy. Proszę ustalić który wariant będzie bezpieczniejszy.
WARIANT 1:
Trasa A − 0,3 (prawdopodobieństwo wypadku)
Trasa B − 0,1 (prawdopodobieństwo wypadku)
WARIANT 2:
2x Trasa C − 0,2 (prawdopodobieństwo wypadku)
Próba Bernoulliego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Jeśli dobrze rozumiem zadanie to:
Prawdopodobieństwo, że oba się rozbiją w pierwszym wariancie wynosi \(0,3 \cdot 0,1=0,03\)
czyli prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden doleci wynosi \(0,97\)
Prawdopodobieństwo, że oba się rozbiją w drugim wariancie wynosi \(0,2 \cdot 0,2=0,04\)
czyli prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden doleci wynosi \(0,96\)
Wniosek: "bezpieczniejszy" jest wariant pierwszy.
Ale zadanie też można interpretować tak:
Prawdopodobieństwo, że żaden się nie rozbije w pierwszym wariancie wynosi \(0,7 \cdot 0,9=0,63\)
Prawdopodobieństwo, że żaden się nie rozbije w drugim wariancie wynosi \(0,8 \cdot 0,8=0,64\)
Wniosek: "bezpieczniejszy" jest wariant drugi.
TRZEBA WIEDZIEĆ CO TO ZNACZY "BEZPIECZNIEJSZY" (co miał na myśli autor zadania)
PS
myślę, że w związku z informacją o jednorazowości tego przedsięwzięcia , to należy zadanie rozumieć w pierwszej wersji
Prawdopodobieństwo, że oba się rozbiją w pierwszym wariancie wynosi \(0,3 \cdot 0,1=0,03\)
czyli prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden doleci wynosi \(0,97\)
Prawdopodobieństwo, że oba się rozbiją w drugim wariancie wynosi \(0,2 \cdot 0,2=0,04\)
czyli prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden doleci wynosi \(0,96\)
Wniosek: "bezpieczniejszy" jest wariant pierwszy.
Ale zadanie też można interpretować tak:
Prawdopodobieństwo, że żaden się nie rozbije w pierwszym wariancie wynosi \(0,7 \cdot 0,9=0,63\)
Prawdopodobieństwo, że żaden się nie rozbije w drugim wariancie wynosi \(0,8 \cdot 0,8=0,64\)
Wniosek: "bezpieczniejszy" jest wariant drugi.
TRZEBA WIEDZIEĆ CO TO ZNACZY "BEZPIECZNIEJSZY" (co miał na myśli autor zadania)
PS
myślę, że w związku z informacją o jednorazowości tego przedsięwzięcia , to należy zadanie rozumieć w pierwszej wersji