prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo

Post autor: enta »

jak policzyć \(P(B \cap \kre{A} )\)?
Mam dane \(P(A)= \frac{1}{2} P(B)= \frac{2}{3}, P(A \cup B)= \frac{4}{5}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli \(\kre{A}\) to dopełnienie zbioru A, to \(B\cap \kre{A} =B\setminus (A\cap B)\)
\(P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)\\\frac{4}{5}=\frac{1}{2}+\frac{2}{3}-P(A\cap B)\\P(A\cap B)=\frac{7}{6}-\frac{4}{5}=\frac{35-24}{30}=\frac{11}{30}\)
\(P(B\cap\kre{A})=\frac{2}{3}-\frac{11}{30}=\frac{20-11}{30}=\frac{9}{30}=\frac{3}{10}\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

dzięki a taki przykład \(P( \kre{B})= \frac{3}{4}\) , \(P(A \cap B)= \frac{1}{5}\), \(P(A \cup B)= \frac{1}{3}\)i mam wyznaczyć \(P(B\(A \cap B))\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: radagast »

Tu jest jeszcze łatwiej :
\(P(B \bez (A \cap B))=P(B)-P(A \cap B)= \frac{1}{4} - \frac{1}{5}= \frac{1}{20}\)
ODPOWIEDZ