Rachunek Prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rachunek Prawdopodobieństwa

Post autor: Kowal1998 »

Sześć cyfr 1,2,3,4,5,6 ustawiamy w przypadkowej kolejności. Prawdopodobieństwo tego, że otrzymana liczba będzie podzielna przez 4 jest równe?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

za podzielność przez 4 odpowiadają dwie ostatnie cyfry.

Podzielne są liczby które kończą się na 12, 16, 24, 32, 36, 52, 56, 64.
\(P= \frac{4! \cdot 8}{6!}= \frac{4}{15}\)
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

Dziękuję, mam jeszcze jedno zadanko, którego nie umiem:

Wiadomo, że P(A'\(\cap B'\)=\(\frac{1}{3}\), P(A)=\(\frac{1}{3}\) i P(A\(\cap\)B)=\(\frac{1}{4}\). Prawdopodobieństwo zdarzenia A'\(\cap\)B jest równe?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(A' \cap B=B-A=B-(A \cap B)=B-(A+B-(A \cup B))=(A \cup B)-A=\\=( \Omega -(A' \cap B'))-A= \Omega -(A' \cap B')-A\)

\(P(A' \cap B)= P(\Omega) -P(A' \cap B')-P(A)=1- \frac{1}{3}- \frac{1}{3}= \frac{1}{3}\)

Jeśli powyższe rozwiązanie jest zbyt irytującym, to narysuj sobie diagram Venna, zaznacz znane Ci zbiory i zastanów się jak wyliczyć zbiór szukany
ODPOWIEDZ