słowo FUNKCJa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

słowo FUNKCJa

Post autor: Kowal1998 »

1)W sposób losowy przestawiamy litery wyrazu FUNKCJA. Niech p oznacza prawdopodobieństwo uzyskania wyrazu, w którym samogłoski stoją obok siebie.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Gdy jest UA obok siebie w tej kolejności,to pozostałe litery układa się na 5! sposobów,natomiast UA na 6 sposobów.
Tak samo,dla AU.
\(P= \frac{2 \cdot 6 \cdot 5!}{7!}= \frac{6! \cdot 2}{7!}= \frac{2}{7}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ