Rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: Kowal1998 »

1)Wiadomo, że p(A\(\cup\)B)=\(\frac{7}{8}\) zatem p(A'\(\cap\)B') jest równe?

2)Dane są dwa zdarzenia A,B\(\subset\)\(\Omega\), takie że P(A)=\(\frac{1}{3}\) i P(B)=\(\frac{1}{2}\)

Wówczas

a)P(A\(\cap\)B)=0,4
b)P(B-A)>0,5
c)P(A|B)\(\le\)\(\frac{2}{3}\)
d)P(A\(\cup B)\)=\(\frac{5}{6}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: radagast »

Kowal1998 pisze:1)Wiadomo, że p(A\(\cup\)B)=\(\frac{7}{8}\) zatem p(A'\(\cap\)B') jest równe?
\(P(A'\cap B')= P((A \cup B)')=1- P(A \cup B)= \frac{1}{8}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Kowal1998 pisze: 2)Dane są dwa zdarzenia A,B\(\subset\)\(\Omega\), takie że P(A)=\(\frac{1}{3}\) i P(B)=\(\frac{1}{2}\)

Wówczas

a)P(A\(\cap\)B)=0,4
b)P(B-A)>0,5
c)P(A|B)\(\le\)\(\frac{2}{3}\)
d)P(A\(\cup B)\)=\(\frac{5}{6}\)
odpowiedź c
bo
\(P(A|B)= \frac{P(A \cap B}{P(B)} \le \frac{P(A)}{P(B)} = \frac{ \frac{1}{3} }{\frac{1}{2}} =\frac{2}{3}\)
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

Dziękuję za odpowiedź :D
ODPOWIEDZ