Samorząd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dave2024
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 cze 2015, 21:25
Płeć:

Samorząd

Post autor: Dave2024 »

Do klasy uczęszcza 20 dziewczynek i 12 chłopców. W klasie tej samorząd jest wybierany drogą losową - pierwsza z wylosowanych osób jest przewodniczącym klasy, druga osoba - zastępcą przewodniczącego, a trzecia osoba zostaje skarbnikiem. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że skarbnikiem zostanie dziewczyna i będzie to jedyna dziewczyna w wybranym samorządzie. (odp. \(\frac{2}{3}\))

Rysuję drzewko i prosi się żeby zrobić następujące działanie: \(\frac{12}{32} \cdot \frac{11}{31} \cdot \frac{20}{30}\).
Może jest taka odpowiedź, ponieważ interesuje mnie wylosowanie dokładnie jednej dziewczyny(\(\frac{20}{30}\))?
EDIT: Zadanie z tematu "Drzewka" - poziom podstawowy.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Może coś w zadaniu jest niedoprecyzowane,bo oczywiście Ty masz rację.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ