Ponumerowane kartki w nieponumerowanych pudełkach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anihilacja
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2018, 12:10
Podziękowania: 1 raz

Ponumerowane kartki w nieponumerowanych pudełkach

Post autor: Anihilacja »

Na ile sposobów mozna umescic 10 ponumerowanych kartk w trzech pudełkach?
Z góry dzieki za pomoc :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jeśli pudełka byłyby ponumerowane to byłoby \(3^{10}\) sposobów, a skoro nie są to jest ich tyle razy mniej, na ile sposobów można ponumerować 3 pudełka, a więc \(\frac{3^{10}}{3!}\)
Anihilacja
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2018, 12:10
Podziękowania: 1 raz

Re: Ponumerowane kartki w nieponumerowanych pudełkach

Post autor: Anihilacja »

Dziekuje bardzo :D
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{3^{10}}{3!}= \frac{3^9}{2}= 9841,5\)
A jak wygląda te 0,5 sposobu?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tak, to wymaga poprawy... pomyślę jeszcze raz .
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Tu mamy do czynienia z wariacją dziesięciowyrazową z powtórzeniami o wyrazach ze zbioru trzyelementowego.
Stąd \(3^{10}\) rozmieszczeń.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Skoro pudełka nie są ponumerowane (rozróżnialne) to wynikiem nie jest \(3^{10}\). Podany wynik byłby poprawny dla rozróżnialnych pudełek.
ODPOWIEDZ