3-krotny rzut kostką z prawdopodobieństwa warunkowego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
3-krotny rzut kostką z prawdopodobieństwa warunkowego
Rzucamy 3-krotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia iloczynu oczek równego 6, jeżeli wiadomo, że dwójka nie wypadła ani razu.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\Omega\) zbiór 3-wyrazowych ciągów o wyrazach ze zbioru \(\left\{ 1,2,3,4,5,6\right\}\)
\(\kre{ \kre{ \Omega } } =6^3\)
\(A\)-zdarzenie,że iloczyn wyrzuconych oczek to 6
\(B\)-zdarzenie,że "2" nie wypadło ani razu
\(A \cap B= \left\{ \left(6,1,1 \right); \left( 1,6,1\right) ; \left( 1,1,6\right) \right\}\)
\(P(A \cap B)= \frac{3}{6^3}\)
\(P(B)= \frac{5^3}{6^3}\)
\(P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{3}{5^3} =0,024\)
(To co mi się wydało oczywistością pominęłam. W razie potrzeby, po prosu pytaj).
\(\kre{ \kre{ \Omega } } =6^3\)
\(A\)-zdarzenie,że iloczyn wyrzuconych oczek to 6
\(B\)-zdarzenie,że "2" nie wypadło ani razu
\(A \cap B= \left\{ \left(6,1,1 \right); \left( 1,6,1\right) ; \left( 1,1,6\right) \right\}\)
\(P(A \cap B)= \frac{3}{6^3}\)
\(P(B)= \frac{5^3}{6^3}\)
\(P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{3}{5^3} =0,024\)
(To co mi się wydało oczywistością pominęłam. W razie potrzeby, po prosu pytaj).