dowód nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

dowód nierówności

Post autor: poetaopole »

Udowodnij, że: \(P(A \cap B) \le 1-P(A')\).
Pewnie łatwe, chyba za łatwe, bo czy to ma tak wyglądać?
\(P(A \cap B) \le P(A)\).
A to jest nierówność oczywista?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dokładnie tak, jak napisałeś :) (znak zapytania na końcu można pominąć, bo \(A \cap B \subset A\)).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Choć puryści oczekiwaliby, że pociągniesz to dalej:
\(P(A \cap B) \le P(A \cap B)+P(A - B)\\
....\)


PS
Młody jesteś, więc piszę dziwaczne \(P(A - B)\) zamiast statecznego \(P(A \bez B)\)
ODPOWIEDZ