bilety do kina na różne filmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

bilety do kina na różne filmy

Post autor: poetaopole »

W klasie liczącej 40 uczniów rozlosowano 4 bilety jednoosobowe do kina na 4 różne filmy. Ile jest możliwości wyników losowania jeżeli uczeń może wylosować
a) jeden bilet?
b) więcej niż jeden bilet?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: bilety do kina na różne filmy

Post autor: radagast »

poetaopole pisze:W klasie liczącej 40 uczniów rozlosowano 4 bilety jednoosobowe do kina na 4 różne filmy. Ile jest możliwości wyników losowania jeżeli uczeń może wylosować
a) jeden bilet?
b) więcej niż jeden bilet?
a) tyle ile jest 4-wyrazowych,różnowartościowych ciągów o wyrazach ze zbioru 40-elementowego czyli \(40\cdot 39 \cdot 38 \cdot 37\)
b) tyle ile jest 4-wyrazowych ciągów o wyrazach ze zbioru 40-elementowego czyli \(40^4\)
ODPOWIEDZ