Nosicielstwo choroby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ala_123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 wrz 2016, 22:31
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Nosicielstwo choroby

Post autor: Ala_123 »

Test wykrywający nosicielstwo choroby daje wynik dodatni u zdrowego z p=0,05, zaś u chorego z p=0,9.
Ocenia się, że nosicielami choroby jest 2 promile społeczeństwa.
a. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowa osoba dostała w wyniku testu prawidłową diagnozę;
b. Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba u której test dał wynik dodatni jest faktycznie nosicielem.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a)
\(P= \frac{2}{1000} \frac{9}{10}+ \frac{998}{1000} \frac{95}{100}\)
b)
\(P(N|D)= \frac{\frac{2}{1000} \frac{9}{10}}{\frac{2}{1000} \frac{9}{10}+ \frac{998}{1000} \frac{5}{100}}\)
ODPOWIEDZ