Co jest bardziej prawdopodobne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ala_123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 wrz 2016, 22:31
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Co jest bardziej prawdopodobne

Post autor: Ala_123 »

Co jest bardziej prawdopodobne u zawodnika, który gra z przeciwnikiem o równej mu sile gry? Wygranie co najwyżej n partii z 2n+1, czy więcej niż n z tej liczby partii?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(A =A_0+A_1+...+A_n\) wygrana 0 lub 1 lub ... lub n partii z 2n+1
\(B=B_{2n+1}+B_{2n}+...+B_{n+1}\) - wygrana 2n+1 lub 2n lub ... lub n+1 partii z 2n+1

Ponieważ \(P(A_i)=P(B_{2n+1-i})\) dla \(i \in \left\{ 0,1,..,n\right\}\) to \(P(A)=P(B)\)
ODPOWIEDZ