Z talii 12 kart 4 asów, 4 króli, 4 dam wylosowano 2 karty.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano 2 króle jeśli wiadomo, że wylosowano króla trefl.
Losowanie kart
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\Omega\) zbiór dwuelementowych podzbiorów zbioru 12 krt
\(\kre{ \kre{ \Omega } } = { 12\choose 2 } =66\)
oznaczmy:
\(K_t\) -zdarzenie, że wylosowano króla trefl
\(2_K\) -zdarzenie, że wylosowano dwa króle
\(2_K \cap K_t\) -zdarzenie, że wylosowano dwa króle, w tym króla trefl
\(\kre{ \kre{ K_t}}=11\)
\(\kre{ \kre{ 2_K \cap K_t}}=3\)
\(P(2_K|K_t)= \frac{P(2_K \cap K_t)}{P(K_t)}= \frac{\kre{ \kre{ 2_K \cap K_t}}}{\kre{ \kre{ K_t}}} = \frac{3}{11}\)
\(\kre{ \kre{ \Omega } } = { 12\choose 2 } =66\)
oznaczmy:
\(K_t\) -zdarzenie, że wylosowano króla trefl
\(2_K\) -zdarzenie, że wylosowano dwa króle
\(2_K \cap K_t\) -zdarzenie, że wylosowano dwa króle, w tym króla trefl
\(\kre{ \kre{ K_t}}=11\)
\(\kre{ \kre{ 2_K \cap K_t}}=3\)
\(P(2_K|K_t)= \frac{P(2_K \cap K_t)}{P(K_t)}= \frac{\kre{ \kre{ 2_K \cap K_t}}}{\kre{ \kre{ K_t}}} = \frac{3}{11}\)