Miejsca dla n dziewczynek i n chłopców
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
Miejsca dla n dziewczynek i n chłopców
W grupie n dziewczynek i n chłopców przydzielono miejsca w jednym rzędzie. Ile jest różnych sposobów przydziału miejsc, w których dziewczynki będą siedziały jedna obok drugiej?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
d, d, d, ..., d, c, c, c, ...c - \(n!\cdot n!=(n!)^2\) możliwości
c, d, d, ..., d, c, c, ..., c - \((n!)^2\) możliwości
c, c, d, d, ..., d, c, ..., c - \((n!)^2\) możliwości
...
c, c, c, ...., c, d, d, ..., d - \((n!)^2\) możliwości
wszystkich możliwości jest \((n+1)\cdot (n!)^2\)
c, d, d, ..., d, c, c, ..., c - \((n!)^2\) możliwości
c, c, d, d, ..., d, c, ..., c - \((n!)^2\) możliwości
...
c, c, c, ...., c, d, d, ..., d - \((n!)^2\) możliwości
wszystkich możliwości jest \((n+1)\cdot (n!)^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę