Losy o niewiadomej ilości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Losy o niewiadomej ilości

Post autor: poetaopole »

Wśród n losów jest 6 wygrywających. Dla jakich n prawdopodobieństwo tego, że zakupione 2 losy będą wygrywające jest większe od \(\frac{1}{3}\)?
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

czy n może wynosić też 6?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(n \in \nn \setminus \left\{ 0,1,2,3,4,5\right\}\)
\(\frac{ { 6\choose 2} }{ { n\choose 2} }> \frac{1}{3} \\
6 \cdot 5> \frac{1}{3}n(n-1) \\
(n-10)(n+9)<0\\
n \in \left\{ 6,7,8,9\right\}\)
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Dziękuję, czasami mam taki dzień, że nie wiem, ile jest 2 razy 2...
ODPOWIEDZ