stoisko z artykułami spożywczymi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 271
- Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
- Podziękowania: 216 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
stoisko z artykułami spożywczymi
W stoisku z artykułami spożywczymi sprzedawano świąteczne paczki z bakaliami. Ogółem sprzedano 50 paczek, w tym: 25 paczek o wadze 20dag w cenie 6,50zł za paczkę, 15 paczek o wadze 35 dag w cenie 10zł za paczkę, 10 paczek o wadze 50dag w cenie 15,50zł za paczkę. I. Oblicz, jaka była przeciętna waga i przeciętna cena paczki z bakaliami. II. Oceń, obliczając i interpretując wartość odpowiednich parametrów, pod jakim względem wagi czy ceny paczki były bardziej zróżnicowane.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Waga średnia
\(\kre{w}= \frac{20 \cdot 25+15 \cdot 35+10 \cdot 50}{50}=30,5\;dag.\)
Cena średnia
\(\kre{c}= \frac{25 \cdot 6,5+15 \cdot 10+10 \cdot 15,5}{50}=9,35\;zł\)
Oblicz wariancję i odchylenie standardowe...
Waga:
\(\partial _w=\frac{25(20-30,5)^2+15(35-30,5)^2+10(50-30,5)^2}{50}= \frac{6862,5}{50}=137,25 \\
\sqrt{ \partial _w}=11,7\)
Odchylenie standardowe wag bliskie 12 dag.
Cena
\(\partial _c = \frac{25 \cdot (9,35-6,5)^2+15(10-9,35)^2+10(15,5-9,35)^2}{50}= \frac{213,625}{50}=4,27\\ \sqrt{\partial_c}=2,07\approx 2\)
Odchylenie standardowe cen bliskie 2.
Zróżnicowanie wag jest większe niż zróżnicowanie cen.
\(\kre{w}= \frac{20 \cdot 25+15 \cdot 35+10 \cdot 50}{50}=30,5\;dag.\)
Cena średnia
\(\kre{c}= \frac{25 \cdot 6,5+15 \cdot 10+10 \cdot 15,5}{50}=9,35\;zł\)
Oblicz wariancję i odchylenie standardowe...
Waga:
\(\partial _w=\frac{25(20-30,5)^2+15(35-30,5)^2+10(50-30,5)^2}{50}= \frac{6862,5}{50}=137,25 \\
\sqrt{ \partial _w}=11,7\)
Odchylenie standardowe wag bliskie 12 dag.
Cena
\(\partial _c = \frac{25 \cdot (9,35-6,5)^2+15(10-9,35)^2+10(15,5-9,35)^2}{50}= \frac{213,625}{50}=4,27\\ \sqrt{\partial_c}=2,07\approx 2\)
Odchylenie standardowe cen bliskie 2.
Zróżnicowanie wag jest większe niż zróżnicowanie cen.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.