Podział na drużyny - kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
XYZmat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 sie 2017, 01:41

Podział na drużyny - kombinatoryka

Post autor: XYZmat »

Witam, mam kilka zadań z prawdopodobieństwa, które brzmią bardzo podobnie, a rozwiązania mają zupełnie inne - w jednym nic nie robię z moim wynikiem, w drugim mnożę przez 2, a w trzecim dzielę i nie potrafię zrozumieć, dlaczego na każde z nich mam patrzeć inaczej i na jakiej podstawie rozpoznawać takie zabiegi, skoro dla mnie są one identyczne. Oto polecenia wraz z poprawnymi odpowiedziami:
Każdy z sześciu skazanych ma być osadzony w jednym z trzech zakładów karnych. Na ile sposobów można rozmieścić skazanych tak, aby w każdym zakładzie karnym wyrok odsiadywało dwóch więźniów?
\({6 \choose 2} {4 \choose 2} {2 \choose 2}\)
W turnieju uczestniczy 16 drużyn z różnych szkól. Rozdzielamy losowo drużyny na dwie grupy po 8 drużyn w każdej grupie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A-dwie najwyżej notowane drużyny będą w tej samej drużynie.
\(A={2 \choose 1} {2 \choose 2} {14 \choose 6} {8 \choose 8}\)
W dwunastoosobowej drużynie jest Ania i Basia. Drużynę dzielimy na 6-osobowe zespoły. Na ile sposobów można tego dokonać?
\(\frac{{12 \choose 6} {6 \choose 6}}{2}\)

W zadaniu pierwszym zgadzam się z wynikiem - z \(6\) więźniów biorę \(2\), których wkładam do upatrzonej wcześniej celi, potem kolejnych dwóch,znów dwóch i na tym kończy się zadanie. Jednak w zadaniu drugim sytuacja się dla mnie niczym nie różni - biorę dwie najlepsze grupy do jednej drużyny, do nich dobieram jeszcze \(6\) i powstaje mi druga drużyna \(8\)-osobowa. A jednak według odpowiedzi mnożę jeszcze przez \(2\), co oznacza, że oni jeszcze wybierają drużynę, a ja postrzegam to jako stworzenie drużyny przy dobieraniu do dwóch najlepszych pozostałych osób. Jeśli chodzi o trzecie zadanie - tu już w ogóle nie rozumiem dlaczego w odpowiedziach uważa się, że dubluję drużyny i dzielą je przez \(2\).
Bardzo proszę o rozjaśnienie mi tego
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Podział na drużyny - kombinatoryka

Post autor: kerajs »

XYZmat pisze:
Każdy z sześciu skazanych ma być osadzony w jednym z trzech zakładów karnych. Na ile sposobów można rozmieścić skazanych tak, aby w każdym zakładzie karnym wyrok odsiadywało dwóch więźniów?
\({6 \choose 2} {4 \choose 2} {2 \choose 2}\)
W zadaniu pierwszym zgadzam się z wynikiem - z \(6\) więźniów biorę \(2\), których wkładam do upatrzonej wcześniej celi, potem kolejnych dwóch,znów dwóch i na tym kończy się zadanie.
OK.
XYZmat pisze:
W dwunastoosobowej drużynie jest Ania i Basia. Drużynę dzielimy na 6-osobowe zespoły. Na ile sposobów można tego dokonać?
\(\frac{{12 \choose 6} {6 \choose 6}}{2}\)

Jeśli chodzi o trzecie zadanie - tu już w ogóle nie rozumiem dlaczego w odpowiedziach uważa się, że dubluję drużyny i dzielą je przez \(2\).
Asia i Basia jest zbędną informacją. Tu zespoły nie są rozróżnialne (bo nic na ten temat nie ma w treści zadania). Gdy wpierw wybierzesz grupę z osobami ABCDEF to pozostali czyli GHIJKL trafiają do drugiej grupy. Jednak jeśli wpierw wybierzesz grupę z osobami GHIJKL to pozostali czyli ABCDEF trafiają do drugiej grupy. Jest to tym samym zdarzeniem, lecz liczonym dwukrotnie. Stąd owo dzielenie przez 2 (tak naprawdę przez permutację dwóch grup ). Dla trzech czteroosobowych nierozróżnialnych grup by było: \(\frac{ { 12\choose 4} { 8\choose 4} { 4\choose 4}}{3!}\)
XYZmat pisze:
W turnieju uczestniczy 16 drużyn z różnych szkól. Rozdzielamy losowo drużyny na dwie grupy po 8 drużyn w każdej grupie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A-dwie najwyżej notowane drużyny będą w tej samej drużynie.
\(A={2 \choose 1} {2 \choose 2} {14 \choose 6} {8 \choose 8}\)
Jednak w zadaniu drugim sytuacja się dla mnie niczym nie różni - biorę dwie najlepsze grupy do jednej drużyny, do nich dobieram jeszcze \(6\) i powstaje mi druga drużyna \(8\)-osobowa. A jednak według odpowiedzi mnożę jeszcze przez \(2\), co oznacza, że oni jeszcze wybierają drużynę, a ja postrzegam to jako stworzenie drużyny przy dobieraniu do dwóch najlepszych pozostałych osób.
Tu treść zadania jest nieprecyzyjna. Powinno jednoznacznie być napisane że 8-drużynowe grupy są rozróżnialne nie tylko przez istnienie grupy z dwójką faworytów ale także przez nazwę grupy. Niestety tak nie jest (choć w prawdziwych rozgrywkach nazywa się grupy np: A i B) więc równie dobrze mogą to być grupy bez nazw z wynikiem
\({ 14\choose 8}\) (wybieram 8 drużynową grupę bez dwóch najwyżej notowanych, druga grupa z nimi tworzy się automatycznie); zamiast sugerowanych \(2 \cdot { 14\choose 8}\)
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Podział na drużyny - kombinatoryka

Post autor: VirtualUser »

Klasę liczącą 24 uczniów podzielono w sposób losowy na osiem grup trzyosobowych. Oblicz prawdopodobieństwo, że Adelajda i Leokadia - dwie koleżanki z tej klasy - znajdą się w tej samej grupie.
A co z tym zadaniem? Te grupy nie są rozróżnialne a jednak nie dzielimy przez \(8!\). Powinno wyjść \(\frac{2}{23}\) i tak wychodzi jeśli nie dzielimy przez \(8!\)
ODPOWIEDZ