Prawdopodobieństwo - kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xcvxz99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2018, 13:53
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo - kule

Post autor: xcvxz99 »

W pudełku jest 200 kul, w tym n niebieskich. Wybieramy losowo dwie kule. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul niebieskich wynosi 99/398. Oblicz ilość kul niebieskich w pudełku.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{n}{200} \frac{n-1}{199}= \frac{99}{398} \\
n(n-1)=99 \cdot 100\\
n=100\)
ODPOWIEDZ