rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cwaniaczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 18 mar 2018, 23:43
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: cwaniaczek »

Prawdopodobienstwo wygrania muszelki w pojedynczej grze wynosi p*100%. Ile co najmniej razy należy zagrać, by z zadanym prawdopodobienstwem \(\beta\) wygrać co najmniej m muszelek?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2018, 17:16 przez cwaniaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Podstaw pod schemat Bernoulliego.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
cwaniaczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 18 mar 2018, 23:43
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: cwaniaczek »

\({ n\choose m } p^m (1-p)^{n-m} = \beta\) coś takiego?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Niezupełnie.
Wygrać co najmniej m muszelek to znaczy wygrać m lub m+1 lub m+2 ...lub n muszelek
\(\beta = \sum_{i=m}^{n} {n \choose i}p^i(1-p)^{n-i}\)
ODPOWIEDZ