Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prawdopodobieństwo
Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy losowaniu 4 kart z talii 52 kart wylosujemy co najmniej dwa króle i co najmniej jednego asa?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Zdarzenia sprzyjające to :
1) dwa króle, as, karta która nie jest królem ani asem
2) trzy króle, as
3) dwa króle, dwa asy
\(P= \frac{ { 4\choose 2} {4 \choose 1} { 44\choose 1} }{ { 52\choose 4} } + \frac{ { 4\choose 3} {4 \choose 1} }{ { 52\choose 4} } + \frac{ { 4\choose 2} {4 \choose 2} }{ { 52\choose 4} }=...\)
1) dwa króle, as, karta która nie jest królem ani asem
2) trzy króle, as
3) dwa króle, dwa asy
\(P= \frac{ { 4\choose 2} {4 \choose 1} { 44\choose 1} }{ { 52\choose 4} } + \frac{ { 4\choose 3} {4 \choose 1} }{ { 52\choose 4} } + \frac{ { 4\choose 2} {4 \choose 2} }{ { 52\choose 4} }=...\)