Towary - sztuki wadliwe i dobre

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cwaniaczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 18 mar 2018, 23:43
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Towary - sztuki wadliwe i dobre

Post autor: cwaniaczek »

W partii towaru złożonej z N sztuk znajduje się M < N wadliwych. Wybrano
losowo n < N sztuk, które poddano pobieżnej kontroli. Kontrola ta może popełnić
błędy: z prawdopodobieństwem p może się zdarzyć, że wadliwą sztukę uzna się za
„dobrą”, a z prawdopodobieństwem q dobrą sztukę uzna się za „wadliwą”. Obliczyć
prawdopodobieństwo, że m sztuk zostanie uznanych za wadliwe
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Prawdopodobieństwo wylosowania wadliwej sztuki: \(\frac{M}{N}\)
Prawdopodobieństwo wylosowania dobrej sztuki:\(1- \frac{M}{N}\)

Niech \(\pi\) oznacza prawdopodobieństwo uznania wylosowanego pojedynczego towaru za wadliwy. Wtedy \[\pi= \frac{M}{N}(1-p)+ \left(1- \frac{M}{N} \right)q\] Powtarzamy ten proces \(n\) razy. Sukcesem jest dla nas uznanie sztuki za wadliwą. Prawdopodobieństwo sukcesu to \(\pi\).

Prawdopodobieństwo, że \(m\) sztuk zostanie uznanych za wadliwe to prawdopodobieństwo \(m\) sukcesów w \(n\) próbach Bernoulli'ego z prawdopodobieństwem sukcesu \(\pi\). Czyli szukane prawdopodobieństwo \[P={n \choose m}\pi^m(1-\pi)^{n-m}\]
ODPOWIEDZ