3 urny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trjsqq
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 kwie 2018, 15:18
Podziękowania: 1 raz

3 urny

Post autor: trjsqq »

W I urnie znajdują się 4 kule białe i 1 czarna, w II 3 kule zielone i 2 białe, w III 2 kule zielone i 3 czarne. Z każdej urny losujemy po 1 kuli i wkładamy ją do urny IV. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym że i IV urnie znajdą sie 2 kule zielone
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: 3 urny

Post autor: radagast »

żeby w IV były dwie zielone musi być bzz lub czz , (bo w pierwszej zielonych nie ma). Czyli \(P(2z)= \frac{4}{5} \cdot \frac{2}{5} \cdot \frac{3}{5} +\frac{1}{5} \cdot \frac{3}{5} \cdot \frac{2}{5}=0,24\)
ODPOWIEDZ