Prawdopodobieństwo całkowite

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
laikan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 lut 2018, 18:56
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: laikan »

W urnie są 4 białe kule i 10 czarnych kul .z tej urny wyjęto 3 kule i przełożono do drugiej urny początkowo pustej. z drugiej urny wyjęto teraz jedną kulę.oblicz prawdopodobieństwo że z drugiej urny wyjęto kulę białą.

Obliczyłam kolejno prawdopodobieństwa dla czterech różnych sytuacji 1, 0, 1/3, 2/3 ale nie wiem jak później wyznaczyć prawdopodobieństwo całkowite
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(P(b)=1 \cdot \frac{ {4 \choose 3} }{ { 14\choose 3} }+ \frac{2}{3} \cdot \frac{ {4 \choose 2} \cdot { 10\choose 1 }} { { 14\choose 3} }+\frac{1}{3} \cdot \frac{ {4 \choose 1} \cdot { 10\choose 2 }} { { 14\choose 3} }+0 \cdot \frac{ { 10\choose 3 } }{{ 14\choose 3 } }=...\)
Ja to sobie zawsze rysuję drzewko. To znacznie upraszcza postępowanie.
ODPOWIEDZ