Zadanie z prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mluca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:43
Podziękowania: 1 raz

Zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: mluca »

Zdarzenia losowe A, B są zawarte w \(\Omega\) . Wykaż, że jeżeli P(A) = 0,8 i P(B) = 0,6 to \(P(A \cap B') \le 0,4\).
mluca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:43
Podziękowania: 1 raz

Re: Zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: mluca »

mluca pisze:Zdarzenia losowe A, B są zawarte w \(\Omega\). Wykaż, że jeżeli P(A) = 0,8 i P(B) = 0,6 to P(A \(\cap\) B') \(\le\) 0,4.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(B)=1-P(B')\\
P(B)=0,4\\
A\cap B'\subseteq B'\So P(A\cap B')\leq P(B')\So P(A\cap B')\leq 0,4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mluca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 mar 2018, 19:43
Podziękowania: 1 raz

Post autor: mluca »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ